נשימת החיים

ענת פרידמן

נשימה זהו מושג אוניברסלי, שבמערב מייחסים  אותו למערכת פזיולגית בגוף (מערכת הנשימה)  שאחראית לתהליך ביולוגי הקשור לקליטת חומרים מהסביבה לשם הפקת אנרגיה. ( פוטוסינתזה)

כל תא בגוף צריך לנשום – לצרוך  חמצן, לשרוף "דלק", ליצור אנרגיה ולשחרר פחמן דו חמצני. המערכת הזאת תלויה בהמרת התנועה של החמצן כל הדרך מהאטמוספירה לריאות ומשם לדם, לתאים  ובו זמנית הנעה של פחמן דו חמצני מהתאים לדם, לריאות ולאטמוספירה.

למעשה זוהי מערכת שפועלת באופן אוטומטי בכול מצב נתון (מבלי אגב שניהיה ערים לה ביום יום)  ובמילים אחרות אותה נשימה נותנת ומניעה את האנרגיה בגוף – מה שמאפשר חיים. דהיינו בלי נשימה אין חיים.

בטקסטים העתיקים של היוגה מתייחסים לנשימה בהקשר של פראנה ופראניאמה.

פראנה – הפירוש של פראנה זה אנרגית החיים – אנרגיה בסיסית שנוכחת בכול אובייקט ונותנת לו קיום וצורה חומרית. בלי פראנה אין חיים.

Pranaהפירוש והשורש המילולי של פראנה בסנסקריט:

– לנשום  An

– כוחPra

פירושים נוספים לפראנה: אויר חיוני, כוח החיים, נשימת החיים, חיוניות ונשימה.

הכוח המוחשי שמאפשר את התנועה  של החיים: הרוח נושבת והנהרות זורמים בגלל הפראנה.

הפראנה היא העוצמה שמאפשרת לגוף ולהכרה לפעול.

הגוף האנושי יכול  לשרוד מספר ימים בלי אוכל ושתיה אך כהשהגוף מפסיק לנשום הוא מפסיק להתקיים.

יש 5 צורות שבהן הפראנה נוכחת, ערך הפראנה של הנשימה הוא: אויר נקי וחיוני לחיים ולבריאות לא רק בכדי לספק את הצרכים של החמצן אך גם את הצורך בפראנה. למעשה בכול נשימה שאנו לוקחים  (המכילה פראנה) אנחנו משפיעים על האנרגיה הבסיסית של הגוף,

הנשימה מהווה את ההתגלמות החיצונית של הפראנה.

פראניאמה

Pranayama  : הפירוש והשורש המילולי בסנסקריט

– נשימהPrana

– ויסות, שליטה.Yama

פראניאמה זה מחקר מדוייק המעניק שיטות כדי להבין את מהות הפראנה. הפראניאמה מתבצעת באמצעות הנשימה  – מדובר על תרגולים שונים ומגוונים  לשליטה בנשימה, התרגול בא לווסת את  הזרימה של הנשימה כדי להעביר את הזרימה של הפראנה דרך ערוצי האנרגיה או הגוף האנרגטי בכדי להביא את הגוף/מחשבה/רוח  לאיזון.

לפי הפסיכולוגים, ג'יי וקתלין הנדריקס, בני אדם מצויידים בשני דפוסי נשימה עיקריים:

נשימה מרכזית (בטן) –  כאשרו אנו רגועים ואיננו מבחינים באיום. הנשימה מתרחשת בקצב של פחות מ 14 פעמים לדקה. נשימה שמניע את הבטן בצורה הנראית לעין.

נשימת מאבק או בריחה (בית חזה) –  כאשר אנו נמצאים במגוון רב של נסיבות הטומנות בחובן איומים לא צפויים. זו נשימה שהתפתחה לפני זמן רב, כאשר איומים פיזיים היו שגרתיים – ריצה ואיגרוף היו שתי אפשריות להתמודדות עם עולם של חיות רעבות ואקזוטיות. מאוחר יותר, הוספו אבנים ומקלות לרפרטואר הגנתי, ומאוחר הרבה יותר נוספה השפה. כיום אנחנו פוגשים  הרבה פחות איומים פיזיים אולם הרחבנו את נשימת המאבק או בריחה שלנו כדי לכלול בה מצבים שבהם אנו חושבים שהאגו או הזהות שלנו מצויים בסכנה.

נשימה שבדרך כלל מלווה בשרירי בטן מכווצים ובנשימה הנעה במהירות לחזה – מלווה בהפרשות מאסיביות מבלוטת האדרלין. קצב הלב עולה והשרירים מתהדקים.  האדם הפרמיטיבי היה תחת איום ורצה להגן על איברי הבטן ע"י הידוק קיר הבטן ולפיכך נאלץ גם לעצור את מערכת העיכול (מה שצורך אנרגיה עצומה) אותה הצטברות של אנרגיה שוחררה ע"י ריצה או לחימה. בחיים המודרנים לרוב אף אחד מהשניים לא יהיה הולם ואז אנו מתמלאים בזעם מבלי שנוכל לפרק אותו.

חוקרים רבים מהמערב והמזרח חקרו את פעילות הנשימה ואת סגולותיה ביניהם: סטניסלב גרוף, לאונרד אור, וויליאם רייך, ג'יי וקטלין הנדריקס  ועוד נוספים… במזרח אפשר למצא טקסטים עתיקים של יותר מ 4000 שנה המדברים על חקירת הנשימה כמו למשל: הבהגדוגיטה והאתה יוגה פרדיפיקה.

ההנחה הרווחת בין רוב החוקרים היא: שמקומות בגוף אשר מכווצים, במתח, הם מקומות שהנשימה לא מגיע אליהם, מקומות שבהם  האנרגיה עצורה – אנרגיה שיכולה להכיל למשל רגשות שלא נותנים להם ביטוי וחוויות טראומטיות, ישנה איזשהיא אינפורמציה "הכלואה" ברמת השרירים, רקמות ותאים, חוויות שאנחנו צוברים ועוטים עלינו שריון כבר מרגע תהליך הלידה.

גרוף למשל וגם בטקסטים של היוגה, מדברים על שימוש בנשימה בכדי להגיע למקומות גבוהים – רוחניים- טראנסצנדלי.

הנשימה זה הדבר שהכי קרוב אלינו. זה משהו מוחשי, אמין, מובן ובעל שליטה. העדינות של השאיפה והנשיפה מחזיקות אותנו, מרגיעות אותנו ומשפיעות על המחשבות. והנשימה עצמה מושפעת מהפעולות שלנו, מהרגשות והמחשבות שלנו. את כל זה אנו חווים על בסיס יומי, ולמרות זאת לעיתים תכופות אנו מתעלמים או שוכחים מהנשימה.

הנשימה זו פעולה שאצל רובנו מופעלת על אוטומט, כמה פעמים במהלך היום אנחנו עוצרים לרגע ולוקחים נשימה מלאה?

סקרים ברחבי העולם מצאו שרוב האנשים לא נושמים נכון. רוב האוכלוסיה לא נושמת מספיק בשביל את הצרכים של הגוף והמוח.

אז איך בכול זאת  נשימה "נכונה" או מלאה יכולה להשפיע על חיינו?

יש המון חוקרים סביב העולם שתהו על המושג הזה שנקרא נשימה,  משהו כול כך בסיסי, ראשוני , עם השפעה מירבית על חייונו ובכול זאת זה משהו שאנחנו לרוב לא מפנים לא מקום וזמן במודעות שלנו,

אותם חקרים הביאו לעולם מספר שיטות טיפול באמצעות נשימה על מנת להשתמש בדבר הכי בסיסי שקיבלנו מהטבע "כתרופה" לחיים בראים ומלאים יותר.

תרפיית הנשימה בדרך היוגה:

היוגים אשר הרחיבו את תרגול הפרנאימאמה ידעו שתרגול קבוע עם תמיכה(הדרכה) ישחרר את המתרגל ממחלות שונות. בהאתא יוגה פרדיפיקה אומרים: שכאב ראש, כאב אוזניים ועיניים ומחלות שונות מתרחשות בגלל הפרעות של אוויר ויטאלי. וכמו כן ידוע שהיוגים אשר חיים בהילאיה מתקיימים ממעט מאוד אוכל ומים ועדיין מצליחים להתמודד את הקור הקיצוני מבלי להשתמש בשיטחת מסורתיות לבידוד.

מדענים (מאיגוד בריה"מ לשעבר) חקרו את ההשפעה של תרגול פראניאמה על התנגדות וחסינות. לא רק על על האיברים הפנימיים והחיצוניים, אך גם השפעות על כדור הארץ. אסטרונאוטים נשלחות לחלל אחרי שאומנו בפראניאמה, ומצאו שהם יכלו לסבול את הסביבה החיצונית יותר בקלות מאלה שלא קיבלו את האימון. זה עלה בקנה אחד שתרגול הפראניאמה משפר אתההתנגדות של כל המערכות הנדרשות להגן על הגוף מגורמים חיצוניים.

מחקרים נוספים שנעשו על הפראנאיאמה קבעו שהתרגולים מורידים מתח ולחץ דם, מאזנים לחץ דם (גבוהה ונמוך) , להקל על מחלות לב, לעלייה בויטאליות ובקיבולת ריאה, ולאזן את המערכת גומלין בין ההמיספרות של המוח. בנוסף נמצא שתוצאות הפראניאמה בסינכרון זרימה של גלי אלפא, דלתא ותיתה אשר מביאים להרמונים את המוח ואת פעילות הלב.

טכניקות נשימה טיפוליות נוספות:

נשימה הולטרופית של גרוף וריברסינג של לאונרד כהן הן שתיהן שיטות שמתבצעות על ידי נשימה אינטנסיבית ורציפה בפה פתוח, המזינה ומציפה את הגוף בחמצן ובאנרגיה. אותה נשימה יוצרת בגוף זרימה עוצמתית של אנרגיה המגיעה אל המקומות החסומים ופותחת אותם, החסימה משתחררת ואז האנרגיה מתחילה לזרום ואיתה משתחררים הרעלים הרגשיים.

* קיימים ניואנסים המבדילים את שתי השיטות הנ"ל אשר לא נדון עליהם במאמר זה.

עיסוי רקמות עמוק על פי רייך מדבר על פירוק השריון או אותם חסימות על ידי עיסוי עמוק המלווה בנשימה.

ישנן עוד שיטות נשימה נוספות כגון: נשימה מעגלית, מדיטצית ציקרות אקטיבית ועוד…

 

מתוך התנסותי האישית במגוון רחב של טכניקות טיפול בנשימה, אני יכולה לומר שכל אחת מנהטכניקות הצליחה לגעת ולהעיר נקודות שונות בגוף ובמצבים המנטלים , בזמנים שונים בחיי. כל חוויה הייתה מאוד אינדבדואלית וייחודית, אך כמכלול ההרגשה שליוותה אותי בהתנסיות השונות שבהן חקרתי וחוויתי את הנשימה זה שמשהו זז בגוף, משהו חדש קורה, תחושה שמרגישה שמה שקורה זה הדבר הנכון, איזשהיא ידיעה פנימיתו, שתורמת לתחושת הנינוחות, החופש והנירוונה, עם השנים בתרגול שלי אף נפתחה הדלת לכיווני חקירה טראנצסנדאלים שעל כך ארחיב במאמרים הבאים.