אשטנגה יוגה

אשטנגה יוגה

ענת פרידמן

אשטנגה יוגה היא שיטה שנלמדה ע"י Sri K. Pattabhi Jois, ב"מייסור", הודו.

השיטה משלבת סנכרון בין הנשימה לבין סדרות מתקדמות של תנוחות – תהליך שמייצר חום פנימי דינאמי ושפע של זיעה המטהרת את השרירים והאיברים הפנימיים מרעלים.

התרגול מאפשר סירקולציה טובה יותר, גוף קל וחזק ו – mind (הכרה) רגוע.

 

אשטנגה יוגה היא שיטה שתועדה ע"י " sage Vamana Rishiביוגה Korunta", טקסט עתיק

שבתוכו רשימות של קבוצות שונות של תנוחות וכמו כן דרכי לימוד ייחודיות שמדברות על: ויניאסה, דרישטי, בנדות ,מודרות ופילוסופיה.

הטקסט  של ה"יוגה Korunta" הועבר ל  Sri T. Krishnamacharyaב – 1900 ע"י הגורו שלו Rama Mohan Brahmachari ומאוחר יותר הועבר ל Pattabhi Jois במשך הלימודים שלו עם  Krishnamacharya, ב 1927.

משנת 1948 Pattabhi Jois מלמד אשטנגה יוגה ע"פ המסורת הקדושה של הגורו Parampara

 

הפירוש המילולי של אשטנגה יוגה הוא 8 שלבי יוגה.כמו שמצוין ע"י  sage Patanjali ב"יוגה סוטרות."

ע"פ Patanjali הדרך לטיהור פנימי חושפת את  ה"אני האוניברסאלי" של שמונת שלבי התרגול הרוחניים:

Yama – קוד מוסרי

Niyama –  טיהור עצמי ולימוד.

Asana – תנוחה

Pranayama – שליטה בנשימה

Pratyahara – שליטה בהכרה (mind)

Dharana – ריכוז

Dhyana – מדיטציה

Samadhi – התבוננות

 

ארבעת השלבים הראשונים נחשבים כתרגולים לטיהור – ניקוי חיצוני.

ע"פ Pattabhi Jois החסרונות בתרגולי טיהור חיצוניים הם הפיכים, יחד עם זאת החסרונות בתרגול טיהור פנימי לא הפיכים, הם יכולים להיות מסוכנים להכרה אם לא משתמשים כראוי בשיטה של האשטנגה יוגה.

לכן Pattabhi Jois מדגיש שהשיטה אשטנגה יוגה היא יוגה Patanjali

 

ההגדרה של היוגה היא שליטה בהכרה.

שני השלבים הראשונים לקראת השליטה בהכרה הם שלמות של ה yama וה niyama

יחד עם זאת לא אפשרי לתרגל את השלבים ואת התת שלבים של ה yama וה niyama כשהגוף ואיברים חישתיים חלשים ורדופים ע"י מכשולים.

אדם צריך לקחת אסאנה יומית לתרגול כדי לחזק את הגוף ואת הבריאות.

כשהגוף והאיברים החישתיים יציבים ההכרה יכולה להיות יציבה ובשליטה.

כשההכרה בשליטה אפשר לרדוף ולתפוס את שני השלבים הראשונים.

 

כדי לבצע אסאנה נכון באשטנגה יוגה יש לשלב את השימוש של הויניאסה (Vinyasa)

והטרישנה (tristhana)

ויניאסה – מערכת הנשימה והתנועה. לכול תנועה יש נשימה אחת. לדוגמא, בברכת השמש יש 9 ויניאסות. הויניאסה הראשונה היא  שאיפה כשמרימים את הידיים  מעל לראש וידיים ביחד. השנייה היא נשיפה כשמתכופפים קדימה ומניחים את הידיים ליד הרגליים. בדרך הזו כול אסאנה ממוספרת לפי ויניאסות.

 

המטרה של הויניאסה היא ניקוי – טיהור פנימי.

סנכרון הנשימה והתנועה באסאנות מחממות את הדם, מנקות ומדללות אותו כך שיוכל לעשות סירקולציה בחופשיות. שיפור הסירקולציה בדם משחררת כאב במפרקים ומסירה רעלים ומחלות האיברים הפנימיים. הזיעה נוצרת מהחום של הויניאסה ואז סוחבת איתה את הזיהומים החוצה מהגוף.

דרך השימוש בויניאסה הגוף נהיה בריא יותר, קל וחזק

 

טרישנה – מתייחסת לאיחוד של שלושת המקומות של תשומת לב או פעולה: תנוחה, מערכת הנשימה ומקום הסתכלות. שלושת אלו מאוד חשובים לתרגול היוגה, ומחסים שלוש שלבים של ההיטהרות: הגוף, מערכת העצבים וההכרה. הם תמיד מבוצעים בצירוף אחד עם השני.

 

תנוחה: השיטה להיטהרות וחיזוק הגוף נקראת אסאנה.

באשטנגה יוגה, האסאנה מאוגדת ל6 סדרות. הסדרה הראשונה (Chikitsa) מטהרת  ומיישרת את הגוף.

הסדרה השנייה (Nadi Shodhana) מטהרת את המערכת עצבים ע"י פתיחה וניקוי של מרכזי האנרגיה.

הסדרות המתקדמות (Sthira Bhaga) עושות אינטגרציה לכוח ולחסד של התרגול, הן מצריכות רמה גבוהה יותר של גמישות  וענוה. כול שלב צריך להיות מפותח לחלוטין לפני שממשיכים לשלב הבא,

ועל הרצף של האסאנות להיות מדויק, כול תנוחה היא הכנה להבאה,המפתחת את הכוח והאיזון  הנצרכים בשביל להתקדם, ללא  מאמץ רציני וכבוד לתרגול של ה yama וה niyama, יחד עם זאת התרגול של האסאנה בעל קצת יתרון.

 

נשימה: הטכניקה של הנשימה המבוצעת עם ויניאסה נקראת אוג'י (ujjayi) האוג'י מכילה שאיפה ונשיפה. שניהם, השאיפה והנשיפה צרכות להיות יציבות סדירות, האורך של השאיפה צריך להיות שווה לאורך של הנשיפה. הנשיפה צרכה להיות מוגברת כך שההתפרשות של הנשימה תרחיב את ההתפרשות של הגוף.נשימה ארוכה וסדירה מגדילה את האש הפנימית ואת הכוח ומטהרת את מערכת עצבים.

 

בנדות  הם מרכיב מהותי של הטכניקה של נשימת האוג'י. הפירוש של בנדה זה נעילה או אטימה. המטרה של הבנדה היא לשחרר את האנרגיה הפראנית ולכוון אותה ל 72,000 נאדיס (מרכזי האנרגיה) של הגוף המעודן.

מולה בנדה זו הנעילה האנאלית, אודיאנה בנדה זו נעילה בחלקה התחתון של הבטן, שתי  הבנדות סוגרות את האנרגיה, נותנות קלילות, כוח ובריאות לגוף, ועוזרות לבנות אש פנימית חזקה.

המולה בנדה מופעלת בשורש של הגוף כדי לסגור בפנים פראנה פנימית לאודיאנה בנדה כדי לכוון את הפראנה למעלה דרך הנאדיס.

ג'אלאנדהרה בנדה היא נעילה גרונית אשר קוראת ספונטאנית  בצורה מעודנת  בהמון אסאנות הודות לדרישטי. (נק' מבט), או בתנוחת עמידת הראש. הנעילה מונעת בריחה של אנרגיה פראנית ועוצרת כול הצטברות לחץ בראש כאשר מחזיקים את הנשימה. בלי שליטה בבנדה, הנשימה לא תהיה נכונה והאסאנות לא יביאו תועלת.

 

מקום הסתכלות – דרישטי זה נקודת מבט – פוקוס בזמן שמבצעים את האסאנות. יש 9 דרישטי: האף, בין הגבות, הטבור, הבוהן, ידיים, רגליים, למעלה, צד ימיני וצד שמאלי. דרישטי מטהר ומייצב את פעילות ההכרה. בתרגול האסאנות כשההכרה בפוקוס טהור על השאיפה, הנשיפה והדרישטי, התוצאה של מצב ריכוז עמוק מרצפת את הדרך לתרגול של ה dhyana וה dharana , שלבי שש ושבע של האשטנגה יוגה.

 

הנחיה בפראניאמה יכולה להתחיל אחרי שנלמדו האסאנות היטב ושקיימת יכולת לתרגל בקלילות.

הפירוש של פראניאמה הוא לקחת מהכוח המעודן של הרוח החיונית דרך נשיפה, שאיפה וקומבקה (עצירת נשימה). רק הקריות האלה מתורגלות בצירוף של השלוש בנדות. (נעילות) ובקורדי נציה עם החוקים יכולות להיקרא פראניאמה. שלוש הבנדות הם: מולה בנדה, אודיאנה בנדה וג'לאנדהרה בנדה, הן צרכות להיות מבוצעות בזמן תרגול האסאנה. כשהמולה בנדה מושלמת, השליטה הכרתית אוטומטית. בדרך הזאת פטנג'לי התחיל יוגה, כשהשתמש במולה בנדה וע"י שימוש בשליטה בהכרה, בהדרגתיות הוא השיג את הידע של היוגה.

 

ארבעת תרגילי הניקוי פנימיים –  pratyahara, dharana, dhyana, Samadhi – מביאות את ההכרה לשליטה. כשההיטהרות מושלמת  ומתרחשת שליטה בהכרה, השישה רעלים הסובבים את הלב הרוחני (תשוקה, כעס, אשליה, חמדנות,  עצלנות וקנאה) ייעלמו  ויחשפו את ה"אני" האוניברסאלי.

בדרך הזו, הנכונה, תרגול מעודן של אשטנגה יוגה תחת הנחיה של "גורו" עם  הכרה שקטה משוחרר מהאיברים הפנימיים והחיצוניים בסופו של דבר מוביל להבנה מלאה של פטאנג'לי – שמונת שלבי היוגה