יוגה בהריון

יוגה בהריון

ענת פרידמן

למה לתרגל יוגה בהריון?

היוגה עוסקת במודעות הגוף והנשימה ותומכת במצב הכרה בהיר ושקט.

ההכנה הטובה ביותר ללידה היא שמחת חיים, קבלת ההריון והתקדמותו תוך כדי ביטחון באינטואציה האישית. יחד עם זאת, אם את לא מכירה או מחוברת לגוף ולא מודעת לנשימה, אז כשיגיעו הרגעים המכריעים, הפיתרון הטוב ביותר לא תמיד יופיע מעצמו.

בזמן הריון שינויים רבים מופיעים בגוף ובמצב המנטלי של האישה. העלייה במשקל העובר מחייבת יותר פעילות פיזית, בשביל להמריץ את מחזור הדם ולנטרל את העייפות. האישה צרכה להירגע, להרגיש את הילד ברחם ,להיות מוכנה לקבל את התגובות של גופה ולסמוך על החושים שלה.

 

מתי כדי להתחיל לתרגל יוגה בהריון?

אם תרגלת יוגה לפני ההריון, או התחלת זמן מה לפני, אז לפני שאת נהיית "גדולה" , התנוחות של היוגה מעניקות הרגשה טובה ובריאה, הן עוזרות באופן אפקטיבי למניעת מצבים שכיחים של אי נוחות בהריון במיוחד לתופעות כמו בחילות בשליש הראשון. יחד עם זאת, זה אף פעם לא מאוחר

להתחיל, ואפילו תקופה קצרה של תרגול יוגה יכולה להיות אפקטיבית ולתת לך כלים ומשאבים ללידה עצמה.

למי שלא תרגלה בעבר ההמלצה היא להתחיל לתרגל אחרי השליש הראשון (משבוע 12) ועד הלידה.

 

מה עושים בתרגול יוגה להריון ומהן והשפעותיו?

תרגול היוגה מכיל בעיקר שיטות פרקטיות הניתנות ליישום. בשיעור יוגה להריון מתחילים בהרפייה של כמה דקות, עם עיניים עצומות ואז עובדים לאורך כל הגוף באמצעות תנוחות (אסאנות) וליווי תנועת הנשימה. לאחר מכן עוברים לתרגילי נשימה מגוונים, ומסיימים בהרפייה עמוקה.

התרגול מכיל תנועה דינאמית תוך שימוש בנשימה עמוקה ומרגיעה ותנוחות אשר מותחות ומפתחות את הגוף בדרכים שונות. זה מבטיח בפועל שלא יהיה חלק בגוף שנשאר ללאנגיעה. השרירים מתארכים ומתגמשים, האיברים הפנימיים השונים והבלוטות מומרצים ומערכת העיכול מופעלת.

התרגול עובד בעיקר על בסיס רצפת אגן, שכן זה איזור שבמהלך ההריון וגם לאחר הלידה מופעל עליו עומס רב.

תרגול היוגה עוזר לפיכך בהחזקת הגוף, הבסיס של הגוף מה שתומך גם בהחלמה מהירה יותר לאחר הלידה.

 

תרגילי נשימה בתרגול יוגה להריון

תרגילי הנשימה בשיעור יוגה לנשים בהריון מעניקים יותר חמצן ואנרגיה גם לעובר וגם ולאמא.

ישנם סוגים שונים של תרגילי נשימה ולכול תרגיל יש השפעה ייחודית, חלקם מנקים ומרעננים ואחרים מרגיעים, כולם בהרמוניה מאזנים את לחץ הדם. תרגילי הנשימהמאפשרים שחרור קל יותר ללחץ ולמצבים מתוחים וכמו כן עוזרים להתגבר על מצבי עייפות ודיכאון.

איך תרגול היוגה תומך בגוף בזמן הריון?

מסורת היוגה מכילה טכניקות הרפייה בוריאציות שונות שבהן מתנסים וחווים במהלך השיעור.

הרפייה אמיתית מאפשרת לגוף ולהכרה מנוחה, ואז יש תועלת רבה יותר בשינה בלילה. במהלך ההרפייה מערכת העצבים משתנה ממצב של עוררות לרגיעה (מע' סימפומטית ופאראסימפטומטית) והמצב ההכרתי הבא משוייך לחידוש או שיקום של הגוף וזה משהו שגם העובר וגם האמא זקוקים לו.

ברגע שאת מכירה את מצב ההכרה ברגיעה זה קל יותר לחזור לזה אם את זקוקה לכך.

מהי תרומת תרגול היוגה ללידה?

רוב הנשים חוות כאב בזמן הלידה. ההתמודדות עם הכאב קשורה באופן ישיר לשיטות שבהן בחרו כדי להתמודד או לשחרר את הכאב.

ביטחון פנימי וידע עצמי של האישה הם פקטורים חשובים המהווים את היכולת של האישה להרפות ולהתרכז.

במסורת היוגית יש טכניקות שדרכן לומדים להתמודד עם ההשפעות של החושים.

להרבה נשים יש אנרגיה עודפת במהלך כל הלידה , כך שהן יכולות להשתמש בטכניקות היוגה, ולבחור את הטכניקה הטובה ביותר שתעזור בזמן אמת.

להרבה נשים יש רעיון אידאלי לדרך לידה טבעית ויפה, אך ברגע שהצירים ממש מתחילים, את בקלות מעבירה את האחריות לצוות בית החולים, אלא אם כן את מתורגלת או מוכוונת ללכת בדרך שאת באמת רוצה. מהצד השני לידה היא לא אימון אתלטי שבה האישה היא "טובה" או "גרועה" ואם משהו לא צפוי קורה, כמו לידה שמתארכת שבה התינוק סובל מחוסר חמצן, במקרים כאלו כמובן שמשתמשים בכל האמצעים הקיימים במחלקת היולדות המודרנית וכמובן בידע ובנסיון של הרופאים והמיילדות.

תרגול היוגה בזמן הריון לא מבטיח לידה קלה וחלקה. אבל לא משנה באיזה לידה את בוחרת: במים, בעמידה, בשכיבה, בבית או בבית החולים ולא משנה איך הלידה מתפתחת, היוגה מאפשרת לך לחוות את הלידה לפי האישיות שלך ובדרך שתעצים את הפלא הנפלא הזה ולא תתמקד בפן הרפואי

הטכני בלבד. יוגה בהריון נותנת לך מערכת של "כלים" שעוזרת לך לקבל מצב נתון של התפתחות הלידה, "כלי" היוגה מאפשרים ריכוז וחיבור לגוף ולנשימה, מגע עם ידע או אינטואיציה של פעולה נכונה בזמן נתון.